onsdag 18. april 2007

Kulturmiljø, landskap, stier, trær, utsikt m.v

Skriv inn din kommentar/mening eller les andres ved å klikke på "Kommentar" til høyre

1 kommentar:

Birger Libell sa...

Alle har vel fått med seg at verden har for mye CO2, og for lite rensing. Al Gore har med sitt lysbilledforedrag satt problemene på kartet. Det eneste aktive mottiltaket han anbefaler, det eneste som ikke har med måtehold å gjøre, er å plante trær. Mange trær. Han sier det ikke direkte, men problemet er jo at det snart ikke er trær nok til å holde liv i oss. Ett menneske trenger 18 trær for å puste i ett år. De behøver ikke være på Flaskebekk alle sammen, men ett sted må de jo være. Og dermed har hvert eneste tre en betydning. Også våre. De vokser jo opp igjen, sier vi. Men det tar 30 år for et tre å bli voksent, og ingen kan lenger tenke 30 år frem.
Den britiske marinen, som tok all den norske eikeskogen på 1600-tallet, tenkte langt frem, de plantet ny skog for den fremtidige båtbyggingsindustrien. Men i England.

Trærnes tilstedeværelse har laget og vedlikeholdt den skjøre atmosfæren vi lever i, millioner av år før vi kom. Ask og Embla het de første menneskene i vår del av verden. Livstreet, som Yggdrasil, er en lik myte over hele kloden. Trærne er våre hjelpere og velgjørere, samme hvordan vi ser på det.

Dette er en innsikt som vi trenger mer enn vi trenger utsikt.
Å felle alle trærne, og erstatte dem med elektriske persienner, er ikke sunn fornuft lenger.
Tenk på dette, neste gang du irriterer deg over et tre. Tenk på det tre ganger. Alle gode ting er tre.